Βιογραφικό

Ονομάζομαι Μαίρη Καραθανάση και είμαι Ψυχολόγος. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Βούπερταλ της Γερμανίας, από όπου και αποφοίτησα από ένα επιμορφωτικό τετραετές πρόγραμμα σπουδών Δημοσιογραφίας και Δημοσίων σχέσεων της Ακαδημίας Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού .

Το 2010 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα της Ψυχολογίας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας ασχολήθηκα με τις Διαπροσωπικές σχέσεις και την Αυτοεκτίμηση ανάμεσα σε φοιτητές. ( Επρόκειτο για μία συγκριτική μελέτη ανάμεσα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Frei του Βερολίνου).

Στα πλαίσια των σπουδών μου, έχω αποκτήσει κλινική εμπειρία δουλεύοντας σε διάφορες δομές ως πρακτικά ασκούμενη, όπως με άτομα με ειδικές ανάγκες στο θεραπευτήριο Χρόνιων παθήσεων των Χανίων, καθώς επίσης παιγνιοθεραπεία με παιδιά με ειδικές κινητικές ικανότητες στο τμήμα φυσιοθεραπείας του Γ.Ν νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Από το 2010 άρχισα να εργάζομαι ως εθελόντρια ψυχολόγος στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου .( 2010-2018), όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκομίσω πολύτιμες και πλούσιες εμπειρικές γνώσεις πάνω στο πεδίο, θεραπείας/παρακολούθησης/συμβουλευτικής περιστατικών κλιμακούμενης σοβαρότητας.

Μέσα από την πολυετή μου αλληλεπίδραση με ανθρώπους με ζητήματα ψυχικής υγείας – όπως επίσης και από την εμπειρία μου στη θεραπεία σοβαρών ψυχικών διαταραχών- έμαθα να εστιάζω στον άνθρωπο στις δυνατότητες και τις ανάγκες του, και όχι να εξετάζω υπό το πρίσμα της διάγνωσης του, της διαταραχής ή του όποιου προβλήματος. Πάντα με ενσυναίσθηση, κατανόηση, αποδοχή και σεβασμό.

Το 2014 εντάχθηκα στο τετραετές πρόγραμμα ειδίκευσης ¨Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία¨ στο Ινστιτούτο Οικογένειας Συστημικής Συμβουλευτικής και Θεραπείας στα Χανιά υπό την επιστημονική επιμέλεια του Αχιλλέα Προκοπίου. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος έλαβα μέρος σε προσωπική όπως και σε ομαδική θεραπεία, όπως αρμόζει σε κάθε ειδικό ψυχικής υγείας.

Από τον Ιούνιο 2020 διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο Ρέθυμνο ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιώ συνεδρίες μέσω διαδικτύου.

Παρακολουθώ επιμορφωτικά σεμινάρια, προγράμματα προαγωγής της υγείας και συνέδρια, συνεχίζοντας αλλά και εφαρμόζοντας στην πράξη την δια βίου εκπαίδευση, έχοντας ως στόχο την συνεχή επιστημονική μου εξέλιξή και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Επιδιώκω και εστιάζω στην ανάγκη της συνεχούς επιμόρφωσης και δεν παραλείπω να παρακολουθώ την εξέλιξη της επιστήμης που υπηρετώ.

Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση

– Πτυχίο Ψυχολογίας από το τμήμα Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης

– Δίπλωμα Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ακαδημίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Βούππερταλ της Γερμανίας.

– Δίπλωμα Γερμανικής γλώσσας Μεσαίας Βαθμίδας ( Mittelstufe- Goethe Institut) με την βαθμίδα αξιολόγησης “sehr gut”( καλή γνώση).

– Απόκτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας London Tests of English Level 3 Edexcel ( Β2 καλή γνώση) με τη βαθμίδα αξιόλογησης “Pass with merit”.

Πρακτική Άσκηση

Πρακτική Άσκηση Κλινικής Ψυχολογίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες σε θεραπευτήριο των Χανίων.

Πρακτική ¨Άσκηση Κοινωνικής Ψυχολογίας Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ :

Παιγνιοθεραπεία στο τμήμα Φυσιοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου  με παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Σεμινάρια & Συνέδρια

5-8 Σεπτεμβρίου 2007 : Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών ( FEDOPA – PSYCHE) 2007:

“Crossing Internal and External Borders. Practices for an Effective Psychological Counselling in the European Higher Education” του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εθελοντική εργασία στη διοργάνωση του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών ( FEDOPA – PSYCHE 2007 Conference) 5-8 Σεπτεμβρίου 2007 και στις εργασίες αυτού, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο.

Εργαστήρια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχολογικής Έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 18-22 Απριλίου 2007

Εργ. « Συνθετική ψυχοθεραπεία ατόμων με σχιζοφρενικά συμπτώματα»

Εργ . : « Η αξιολόγηση της έννοιας του εαυτού σε παιδιά και έφηβους»

Εργ.: «Μεσαία-μεγάλη ομάδα: με ιδιοπροσωπία και ιδιοπολιτισμούς».

18-22 Απριλίου 2007: 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας

« Η ψυχολογία ατενίζοντας το μέλλον της: Επαναπροσδιορισμοί, Ανακατατάξεις και Συνθέσεις» του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

11-12 Δεκεμβρίου 2004 : « Το Αβέβαιων του Θανάτου: μια Διεπιστημονική Προσέγγιση» της Φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

5-6 Δεκεμβρίου 2003: «Η ψυχολογία της τέχνης και η «τέχνη» της ψυχολογίας» της Φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δραστηριότητες & Κοινωνικές Δράσεις

28-09-2009: Ίδρυση σωματείου με την επωνυμία « Φοιτητική Ομάδα Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ¨Φυλή Εξ Αίματος¨ με έδρα το Ρέθυμνο, στο οποίο διετέλεσε χρέη προέδρου το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και Νοεμβρίου 2010.

Οκτώβρης 2010 : Εθελοντική εργασία στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Νοέμβριος 2015: συμμετοχή σε επιστημονική εκδήλωση ψυχικής υγείας ημερίδα στη μνήμη του Γιάννη Τριποδιανάκη με θέμα: « Αντιμετώπιση του βίαιου διεγερτικού ασθενούς: Μια εμπειρία» Ρέθυμνο.

Συμμετοχή στο “Το σεμινάριο της Κρήτης” της Λακανικης σχολής 2013 βλέπε Σκολιδης ,Βλάσσης (μτφ) , ” συζήτηση δύο κλινικών περιπτώσεων από τις ψυχιατρικές κλινικές Ρεθύμνου και Χανίων “, στο FORT-DA  τεύχος τρίτο, Δεκέμβριος 2013, εκδ. Ψυχογιός, Αθήνα 2013, σσ. 121-133.

Κλείστε το Ραντεβού σας

Στείλτε μας το ερώτημα σας